Dag 21. Kogui Indians i Sierra Nevada

Publicerad 2015-07-27 05:45:19 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag skulle vi göra en halvdagstrek. Vi skulle besöka Kogui-indianerna/urinvånarna uppe i Sierra Nevada-bergen. 

Det skulle ta ungefär femton minuter på moped och sen två timmar trekking(gång) i djungel och uppför berg innan vi var framme hos stammen. Samt samma sträcka tillbaka. Priset var 80000 per person, dvs cirka 240 kronor. Vi hade också en väldigt mysig och kunnig guide vid namn Andrés (grundare av företaget EcoAndes Palomino) som visade vägen och berättade om stammen som ofta bosätter sig i bergen men längs floder. 

Här kan man läsa mer om stammen som tar för lång tid att skriva i en mobiltelefon:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kogi_people

Här är några bilder från vägen vi gick. 

Gick här i stekande sol och 35 graders värme utan vind värd namnet. Man blev rätt svettig. 

Väl framme fick vi träffa lite folk från stammen och titta på lite handgjorda armband och "väskor" som de gjort, samt bland annat äta färsk mango och stjärnfrukt direkt från träden. 
Vår guide hade med kakor och korvbröd som han bjöd stammen på. 
Här är fler bilder på hur de bor. Män och kvinnor sov inte i samma hyddor även om de var gifta. Barnen bor med kvinnorna. Vid 12 års ålder fick pojkarna flytta till manshyddor. Hade kvinnan få barn (1-3) fick hon låta någon annan ha hand om barnen så man inte var för många kvinnor på varje barn. 

De har en egen lag (och domare/polis) som är rätt sträng, får inte använda någon sorts maskiner och får inte arbeta mot lön. 

Finns cirka 20000 medlemmar i den här stammen (eller liknande) om jag förstod rätt, utspritt över Colombia. Största stammen med urinvånare hade två miljoner invånare och var hälften i Colombia och andra hälften i Venezuela.

Alla verkar få pengar och stöd av Colombianska staten. Just denna stam vid denna flod hade också en skola där man lärde sig fixa eld, stammens lagar, deras rättigheter från Colombia, att sy/göra armband och liknande.



Bild nedan var målad på en skola de har.
Efter två timmar i byn vänder vi hemåt igen och promenaden börjar om. På promenaderna ser vi lite olika djur. En sorts kollibri var väl häftigast, samt hörde en cool apfamilj på distans. 

Efter en och en halv timmes vandring ner och upp från berget blir vi hungriga eftersom klockan nu är 15 och vi åt frukost vid 8. Maten blir minst sagt god och poolbesöket var minst sagt svalkande.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Viktor

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela