Dag 48. Några observationer vi gjort i Colombia/Ecuador.

Publicerad 2015-08-24 10:06:00 i Colombia/Ecuador 2015,

Observationer vi gjort i Colombia/Ecuador:
  • Folk är generellt kortare än i Sverige. Detta märks på att sängarna är kortare. Väldigt ofta fick jag, 183 cm lång, ligga med fötter och tår utanför madrassen. Det märks också när man inte ens kan stå raklång i deras stora bussar för länstrafik.
  • Folk har små fötter. Det visade sig genom att när jag bestämt mig för att köpa skor bad om storlek 43 i skoaffärer men storlek 42 nio av tio gånger var deras största storlek de hade.
  • Potatis eller matbanan + ris till serverades till all mat.
  • Människorna var enormt trevliga/artiga/hjälpsamma. Oavsett situation. Detta är något vi i Sverige gärna skulle få ta efter.
  • Underhållande bussystem. Det finns busstationer som är något sorts centrum för bussar, men i övrigt handlar allt bussåkande om att ställa sig på trotoaren tillhörande en busstrafikerad väg, där man i sin tur sträcker upp en hand när bussen kommer. Bussen stannar då och frågar var man ska åka, och om bussen går dit så får man åka med. Alternativt finns det "utskrikare" som står utanpå bussen och skriker ut slutdestination. 
  • Såg Musse Pigg-tröjor överallt i Ecuador.
  • Blingbling på jeans är mode.
  • Stora familjer oavsett var man var. Sällan man går ut och äter utan att ta med sig kusiner och barnbarn.
  • Oväntat bra tidspassning av transportmedel. Vi mötte två förseningar på hela resan (7 veckor).
  • Folk verkar ganska lyckliga.
  • Enormt mycket gatuhundar.
  • Förutom spansk musik spelas också en hel del svenskt, som Robyn/Tove Lo/Swedish House Maffia.
  • Det finns stora mängder hängmattor. 
  • Till vanligt kaffe med mjölk värms alltid kaffet som man själv får hälla i (Ecuador).
  • I kaffe med mjölk måste man be dem att inte sätta i så mycket mjölk. Blir snarare mjölk med kaffe (Colombia).
  • På restauranger måste man säga att man vill ha drycken före maten, annars kommer den ofta efter (Colombia).
  • Den inhemska ölen är mycket godare i Colombia än Ecuador. Club Colombia (särskilt Roja) var riktigt fin.
  • Ölen i Ecuador har också en lägre alkoholhalt (mellan 3.6 och 4.5) än i Colombia (4.5-5.5)
  • Många läskedrycker, däribland Coca-Cola, sötas här med sockerrör vilket ger annorlunda smak än hemma.
  • Alla olika sorters juice vi får dricka här kommer saknas i Sverige. Särskilt Lulo (Colombia) för min del. 
  • I juli-augusti är temperaturskillnaden påtaglig mellan Ecuadors kust och Colombias kust. Colombia snittar kring 33 grader och Ecuador kring 24. Sen hade vi betydligt mer sol i Colombia också. 
  • Pelikaner finns det gott om både i Ecuador och Colombia. De i Ecuador är dock lite ljusare (gråa) än i Colombia (där de är nästan svarta). 
  • Det enda regnet (värt att nämna) på hela resan var vår 45-minuters åskstorm på Casa en el Agua i Colombia. 
  • Polisen. Innan vi åkte hit varnades vi för korrupt polis/att man måste muta och så vidare. Vår upplevelse av polisen i båda länderna är att de är otroligt hjälpsamma, pålitliga och tillmötesgående. Vi möttes alltid av ett glatt leende. 
  • Dialektskillnad. Ecuadors dialekt är enklare att förstå än Colombias. Ett exempel på skillnad: I Colombia säger dem aká (betyder "här"). I Ecuador (och Spanien) säger man aqui för "här". 
  • En colombiansk snapsvisa går: Arriba, abajo, al centro, al dentro. Översättning: Upp, ner, i mitten, inuti. Samtidigt lyfs glaset upp, ner, i mitten och sen tar man drycken i munnen. 
     
     
     
    Med det sagt tackar vi för oss för denna resa. Det har varit kul och ser redan fram emot nästa resa till Sydamerika eller Centralamerika. 
     
     
 

Dag 45. Hemresedag 2/4. Quito - Bogotá.

Publicerad 2015-08-20 05:58:20 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag klev vi upp hemskt tidigt för att ta oss till Quitos flygplats. Planet gick klockan 9.10 och vi var framme på Bogotás flygplats ungefär 90 minuter senare. Efter att ha checkat in på vårt mysiga hotell åkte vi till Titan Plaza. Ryktet säger att det är Latinamerikas största shoppingcenter. Där spenderar vi hela dagen inklusive lunch och middag. Och kaffe för mig medan jag väntar på tjejerna som knallar i en hel del butiker. 


Jag hade sedan tidigare bestämt mig för att köpa en ny kavaj. Tjejerna hade sedan tidigare bestämt sig för lite impulsshopping. På kvällen besökte vi en biograf i samma galleria och såg delvis en tio minuters film om Colombianska hästar (som gick innan reklamen) samt Mission Impossible. Jag tycker filmen var åtminstone underhållande och också precis vad jag förväntade mig, men det var delade meningar om filmens kvalitet. 

Imorgon flyger vi vidare och når Sverige på fredag kväll. Reseplanen nedan (samtliga tider angivna i lokala tider). 

Dag 44. Hemresdag 1/4. Guayaquil - Quito.

Publicerad 2015-08-19 05:29:57 i Colombia/Ecuador 2015,

Morgonen bestod egentligen mest av packning. Eftermiddagen mest av väntande. Klockan 20.30 gick planet från Guayaquil till Quito. Tog endast 40 minuter och gick smidigt. Fick dessutom allt bagage först. Tog en taxi till vårt hotell och hade en kvinnlig taxichaufför, vilket var första gången på hela resan. 




Imorgon går flyget 09.10 (Quito - Bogotá) och även denna gång flyger vi med Avianca (med i Star Alliance tillsammans med SAS, nästan som hemma). Efter det så spenderar vi 36 spännande timmar i Bogotá. 

Dag 43. Guayaquil dag två.

Publicerad 2015-08-18 05:29:19 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag turistade vi lite i Guayaquil. Väldigt lugnt turistande dock. Vi besökte en leguanpark och en marknad samt tog en promenad längs floden. 




Leguanparken var häftig eftersom det egentligen var en vanlig park innehållande massor av leguaner. Inga avspärrningar eller så, utan de knallade runt där och käkade mat. Ungefär. 





På kvällen åt vi på en fin köttrestaurang. Sista middagen innan vi påbörjar våran hemresa. En långsam sådan. 

Först flyger vi Guayaquil till Quito imorgon(tisdag). Sen sover vi en natt i Quito. Tidigt på onsdag flyger vi Quito - Bogotá och sen på torsdagkväll flyger vi Bogotá - Frankfurt - Stockholm. Framme i Stockholm på fredag kväll. 

Dag 42. Guayaquil.

Publicerad 2015-08-17 05:46:33 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag är dagen som vi ska åka till Ecuadors största och mest befolkade stad, Guayaquil. Där ska vi stanna till på tisdagkväll då resan mot Sverige sakteliga påbörjas. 



Röd prick Montañita, blå prick Guayaquil.


För att ta sig till Guayaquil skulle vi ta en buss från Montañita men alla direktbussar visade sig vara fullbokade redan. Istället vinkade vi in en buss på motorvägen som skulle till Santa Elena ($1.8) och sen därifrån tog vi buss till Guayaquil ($4.5). 

Väl framme checkade vi in på Tomo hostal som visar sig vara det dyraste hostelet på hela resan. Det kostar $19 per person och natt. Vi blev lite lurade på priset för i priset vi fick från början var det inte inräknat en skatt på 25 %. Dock var det väldigt fint och lyxigt (med ett riktigt täcke istället för lakan). Nedersängen här är min säng.

På eftermiddagen promenerade vi runt lite i närheten av vårt hostel. 




Efter promenerandet tog vi en $4 taxi till köpcentret San Marino där vi gick på bio på kvällen och såg den nya Fantastic Four.

Dag 41. Puerto el Morro.

Publicerad 2015-08-16 06:10:19 i Colombia/Ecuador 2015,

Dagen börjar med att vi (för första gången denna resa) lagar frukost på vårt hostel. Vi har köpt ägg i lösvikt, "smör" och ett sorts bröd som påminner om varmkorvbröd. Inte särskilt mycket utbud på affärerna. 

Klockan 07.00 hämtas vi upp av vår chaufför. En bilresa på tre timmar blir en snabb bilresa på två timmar. Vi är framme tidigt, men det passar oss bra för då kan vi undvika andra delfinintresserade turister. Vi ska nämligen ut på delfintur med mål att se delfiner i träsket bredvid Morro. Träsk är för övrigt ett rätt osmickrande ord på svenska. Priset är $5 per person men eftersom vi är tidiga är inte mycket folk i farten. Vi betalar dubbla ($10 per person) och får då en egen kapten och en egen båt.

Nedan är bilder först från hamnen och sen på väg mot delfinerna. 





Vi såg ganska många delfiner som lekte bredvid vår båt, men som vanligt är det ganska svårt att fånga det på bild. Riktigt roligt att få se vilda delfiner som leker bredvid oss utan att behöva lockas fram på något sätt. 



Efter delfinturen käkar vi lunch i byn. Under lunchen sitter vi bredvid något som kan vara en skolklass, vilka frågar om de får intervjua mig. Jag hänger inte med i svängarna men plötsligt är jag påpälsad med mick och har en kamera i ansiktet samt tio Ecuadorianer som skrattar åt mig och mina svar. Frågorna som ställs är vad jag (och vi) tycker om Ecuador, vad vi gillar mest med landet och hur jag skulle beskriva landet med ett ord. När jag ger svaret "vackert" får jag ett väldigt stolt bemötande. Efter intervjun tog vi alla (jag+tjejerna+10 Ecuadorianer) ett gruppfoto med tre eller fyra av deras kameror. 


Två timmar senare var vi tillbaka i Montañita. Kvällen blir mysig. En del kortspelande, en del drinkar på happy hour, en god middag vilket avslutades med kortspel och öl på hosteltaket. En väldigt trevlig sista lördag i Ecuador.


PS: Vulkanutbrottet i Ecuador är i Latacunga och drabbar (förhoppningsvis) inte oss. Dock känner vi väldigt medlidande med de Ecuadorianer som får lämna sina hem! Vi besökte (stannade 15 minuter med bussen) just den byn som evakueras när vi åkte till och från Baños för ungefär två veckor sedan och såg då denna vulkanen.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/byar-evakueras-efter-vulkanutbrott

Vi är på blå prick medan röd prick är vulkanutbrottet. Lite oroliga är vi att utbrottet kommer störa våra flyg på grund av askspridning och att vulkanen är cirka 10 mil från flygplatsen vi ska mellanlanda i på tisdag/onsdag. Men just nu går flygen som vanligt i alla fall. 

Dag 40. Montañita dag 3.

Publicerad 2015-08-15 04:55:55 i Colombia/Ecuador 2015,

En frukost:

Idag har vi sol. Det gjorde våran sista stranddag (för hela resan) väldigt behaglig. Det gick då till och med att bada en del. 







Förutom sol och bad så spikade vi också vår resa imorgon, då vi ska ta en dagstur till El Morro. Här fick vi igen skörda frukten av att resa fyra personer. Det blev nämligen ungefär samma pris att få en privat chaufför hela dagen som att åka buss. I bussresan hade det varit fyra byten av buss plus två timmar längre restid. Imorgon ska vi ha en chaufför som skjutsar oss dit och väntar sen på oss innan vi skjutsas hem när vår båttur är klar. Totalt betalar vi $25 per person för resan från Montañita till Puerto el Morro och sen tillbaka. 

Dag 39. Montañita dag två.

Publicerad 2015-08-14 05:01:04 i Colombia/Ecuador 2015,

Linda, Anna och Sofie beställde pannkaka till frukost medan jag körde på en riktigt hängig "vanlig" frukost. Detta såg dock rätt lockande ut. 

Idag har varit en vilodag skulle man kunna säga. Det har egentligen mest bara varit strandhäng hela dagen. 





Sen är det alltid fint att man tydligen kan fixa lite internet på stranden.


Kvällen bestod av kortspelande och öl på vår takterass. Väldigt mycket vilande. 

Dag 38. Montañita.

Publicerad 2015-08-13 04:25:41 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag var en ganska lugn dag. Planen var att åka till Playa Los Frailes och sola/bada. Vädret blev rätt dåligt dock. Varmt, men mulet. Vi provade stranden en stund i alla fall innan vi tog en taxi till Montañita. 

Här är några till bilder från Puerto Lopez under morgonen. Bilen högst upp vattnar vägen så det inte ska bli lika dammigt eftersom det är torrperiod.




Väldigt praktiskt att resa fyra personer eftersom vi precis fyller en taxi. Taxipriset blev då samma som busspriset när vi delade på fyra, så vi slapp åka buss. Så istället för över en timmes resande tog det 30 minuter.

Väl framme checkade vi in vårt hostel. Det visade sig ägas av en Ecuadorian som bor i Sverige sex månader per år (Göteborg) och driver hemsidan/bolaget http://www.takeme2ecuador.se/ Även en Chilensk kvinna, som bott i Stockholm tre år, arbetar här. Med andra ord så uppskattas svenskar här.

Bild på hostelet. 

Bild från rummets balkong:

Bild från byn:


Min middag var Arroz com camarones (ris med räkor). Det roliga med denna maten var att de toppat maten med ketchup, vilket kanske inte är mitt förstaval. 

Imorgon säger ryktet i alla fall att det ska bli sol. I så fall ska vi (eller åtminstone jag?) surfa. Montañita ska vara den bästa platsen för surf i hela Ecuador, även för en glad amatör. Vi är här fyra nätter så förhoppningsvis hinner jag "surfa av mig". 

Dag 37. Isla de la Plata.

Publicerad 2015-08-12 04:31:16 i Colombia/Ecuador 2015,

09.30 blev vi upphämtade och skjutsade till hamnen. Idag ska vi på en båttur till Isla de la Plata. I denna båttur ingår båten, snorkling, valskådning och guidad tur på själva ön. Den är en del av samma naturreservat som Agua Blanca som vi besökte här om dagen. 

Isla de la Plata, or Silver Island. Some say the uninhabited island derives its name from the centuries-old buried treasure of Sir Francis Drake. Others that "silver" refers to the large deposits of guano that stain its dark cliffs.


Det var en guppig båttur på nästan två timmar för att ta sig dit och en tjej blev så sjösjuk att hon fick halvt ligga över båtens kant och kasta upp. Båtmotorn strulade också en del vilket slösade sisådär en halvtimme extra. 

Framme på ön visade det sig vara lite försenat så vi fick snorkla före öbesöket. Det var jäkligt mycket kallare än att snorkla i Karibien, men korallrevet var häftigt. 

Vi åkte in mot ön och välkomnades av mängder av sköldpaddor. Tydligen fanns det dock ännu större än de vi såg.





På ön väntade en 2.5 timmes promenad upp i öns klippor där vi skulle få se bland annat Blue Footed Boobies och Magnificent Frigade Bird samt vanliga fåglar, så som pelikaner. 



Nedan: Blue foot Boobies


Nedan: Magnificent Frigate Birds (kan bli längre än mig mellan vingspetsarna)


Efter fågelskådningen skulle vi bege oss ut och leta valar. Lyckades bra, såg minst 10 olika knölvalar. En knölval är över 15 meter lång och väger ungefär 40 ton. Fick en bra film på en av valarnas lek men kunde inte lägga upp den här. 




På båtresan tillbaka hem gick båtmotorn sönder och det tog väl en 40 minuter att laga, men då fick vi se solnedgången från båten. Dock blockade ett moln den mesta sikten.

I stan passade vi på att äta en snabb middag innan vi åkte tillbaka till vårt hostel. Det blev en väldigt lång dag, för vi var tillbaka här klockan 20.00. 

Dag 36. Agua Blanca.

Publicerad 2015-08-11 04:17:01 i Colombia/Ecuador 2015,

Eftersom vi trodde det skulle bli tråkigt väder idag också bestämde vi oss för att göra en aktivitet som var oberoende sol. Det var att besöka Agua Blanca, ett sorts naturreservat med massor av arkeologiska utgrävningar från tusentals år f.kr. Taxin dit kostade $3 per person och inträde inklusive guide kostade $5 per person. Och det var väldigt prisvärt!

Vår guide pratade endast spanska, men alla upplevde honom ändå ganska enkel att förstå eftersom han pratade långsamt och använde mycket kroppsspråk. Först gick vi på museum vilket inte var jättehäftigt men ändå intressant. 




Fick sedan knalla runt i djungeln och kolla på arkeologplatser, men höjdpunkten under denna promenaden var nog djuren och hur vacker själva naturen var. Dessutom blev det plötsligt blå himmel.










I slutet av vår guidade tur fick vi chansen att bada lerbad i en vulkanisk lagun. 

Dock hade vi lite tidspress (och det luktade förskräckligt) så vi skyndade oss istället tillbaka och åkte sen till stranden istället. Mellanlandade snabbt i vårt hostel (bilden överst av bilderna nedan) innan vi skyndade till stranden med en MotoTaxi.



I Ecuadors vatten (Stilla havet) var det definitivt kallare än i Colombias karibiska men ändå runt 27 grader, vilket var skönt att bada i. Första gången jag badar i Stilla havet. När jag jobbade i Peru 2013 var det inte aktuellt att bada i hav eftersom Lima är så kallt under svensk sommar och övriga varma städer jag besökte var i berg eller öken. 

Efter strandandet åt vi middag på en av de bästa restaurangerna i Ecuador så här långt, ironskt nog på en restaurang med temat Colombia. Jag och Linda åt en sorts matbananchips med olika röror i sig vilka var väldigt spännande.


Imorgon ska vi till Isla de la Plata och vi är hysteriskt taggade. Vad finns där då? Förhoppningsvis visas det på bloggen imorgon!

Om intresse finns att lyssna på två låtar som spelas här och i Colombia nästan 24/7 så klicka på spotifylåtarna nedan.

http://open.spotify.com/track/4Ld3RS6KBXGsvtfmnjxlVl
http://open.spotify.com/track/6cJLfIqwh0tCKRjYM3WpZ5

Dag 35. Puerto Lopez.

Publicerad 2015-08-10 05:13:38 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag har vi åkt från Canoa till Puerto Lopez. 

Först tog vi en 30 minuters taxi till Bahia (just nedanför Canoa) för $2.5 per person. Efter det, en 3 timmars buss från Bahia till Jipijapa ($5 per person). Från Jipijapa skulle vi ta en buss i ungefär en timme till Puerto Lopez(1.5$ per person). 20 minuter från Pto. Lopez gick dock bussen sönder och vi blev strandade på vägen i typ 20-30 minuter innan en lokalbuss hämtade upp oss och tog oss vidare till Puerto Lopez. 

Från stationen tog vi varsin MotoTaxi (typ tuktuk) till vårt hostel Alcazaba. 


Hostelet var ganska mysigt. Fick ett schyst familjerum (för fyra personer, men man ryms nog sex personer) för $15 per person per natt. 

Åkte 8.30 på morgonen och var framme vid 15, så ganska direkt tog vi oss ner på byn (kanske tio minuters promenad från hostelet) där vi käkade en sen lunch och kikade runt lite. Vädret var dock dåligt idag, duggregn och allmänt grått. Förmodligen och förhoppningsvis kommer det snart vända. Särskilt inför i övermorgon då vi ska till Isla de la Plata och kolla på djur. Eller, egentligen gärna innan imorgon då vi hoppas på strandhäng. 

Här är en bild på middagsrestaurangen, en lyxig italiensk restaurang. Dock fångade vi rätt bra på bild hur Ecuador (och även Colombia) är ganska liberala med djur i köken. 

Här är också ett väldigt gott vin vi drack. Provade även i vitt. 

En notering vi gjort är att det i varje buss vi åkt (nästan) visas en spelfilm som heter God Is Not Dead.

Spolier alert: Den innehåller en hel del propaganda.

Dag 34. Canoa dag 2.

Publicerad 2015-08-09 03:47:12 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag har vi intagit viloläge. Käkat fin frukost, halvers lunch och fin middag. Middagen var corvina con salsa de mariscos, vilket är havsgös med ris och skaldjurssås. Dessa skaldjur var räkor (stora och små), ostron, bläckfisk och alla möjliga märkliga sjödjur.

Innan middagen försökte vi lösa Annas nageltrång (eller något liknande) och bästa sättet (sa personalen på vårt hostel) var att göra det på en nagelsalo g. Detta eftersom det inte var en långt gången infektion. Sagt och gjort så gick vi dit och nagelsalongspersonalen både fixade nageltrånget (tror vi) och gav henne en full pedikyr inklusive nagellack för $5. Jag bestämde mig för att göra samma (förutom nagellacket) eftersom fötterna tagit en del stryk av att nästan endast ha traskat i flipflops i över en månad. Dessutom såg det ganska roligt ut. Det visade sig göra rätt ont, men är nöjd i efterhand. Fötterna ser hemskt välmående ut.

Inte mycket mer att säga om dagen mer än att jag känner mig väldigt utvilad. 

Nedan är bilder på hostelets vänliga hundar samt några bilder från dagen. 







Notera att på näst sista bilden irrar en polisbil runt på stranden. Notera också att ben + hund är Lindas ben medan ben + bok är Sofies ben.

Dag 33. Canoa, Ecuador.

Publicerad 2015-08-08 06:11:41 i Colombia/Ecuador 2015,

Nattbussen gick snabbare än förväntat. Vi var framme 06.00, mer än en timme tidigare än angett. Fick vårt rum direkt på morgonen (utan att betala extra för det, score) så vi kunde sova ett par timmar innan dagen började. Hostelet heter Casa Shangri La. 

Vi utforskade byn lite först. 



En snubbe på gatan som gjorde palmbladskonst stannade oss och gjorde en syrsa, en blomma, en fisk och en fågel åt oss. Tog typ bara två minuter för honom att göra varje sak. Vi donerade dem dock ganska snabbt till hostelet.

Efter lunch tog jag och Linda en springtur upp i berget bredvid byn och sen Canoa runt. Ungefär 7 km. Gick bättre än väntat med tanke på hur länge sedan jag tränade. 

Vädret är väl okej, lite molningt men kring 25 grader varmt. Lite svalare här vid Stilla havskusten än Colombias karibiska kust. 

På kvällen gick vi till Hotel Bambus happy hour och tog några drinkar innan vi käkade en rätt fin middag. Bland annat käkade Sofie en schyst hummer för $10. 



Dag 32. Rundvandring i Quito.

Publicerad 2015-08-07 01:24:59 i Colombia/Ecuador 2015,

På morgonen hämtade vi ut Sofies pengar som blev stulna (minus självrisk) hos Western union. Länsförsäkringar, samt SOS International som vi fick ringa, hanterade saken smidigt. 

Efter det gick vi till Cafeto där vi åt frukost för att efter det få en guidad tur i stadens centrum av Felipe.

Bild nedan: jag pratar med Felipe












Nedan var vi och knallar runt i och ovanför en stor kyrka. 









När vi var klara köpte vi vår åtta timmars bussbiljett som 23.15 avgår från Quito till Canoa, samt bokade hostel för två nätter. Efter det ringde vi Avianca (flygbolaget som vi skulle ha flygit med till Guayaquil idag) för att meddela att vi inte skulle åka med dem till Guayaquil men skulle ha kvar vår biljett från Guayaquil till Quito den 18 augusti. Tydligen gick inte det, utan när man missar/hoppar över en flight så tas returbiljetten också bort. Alltså bara tur att vi ringde eftersom vi tog för givet att det inte skulle vara problem att strunta i en biljett och ha kvar den andra. Så vi får betala en ombokningsavgift på $77 för att få åka med får biljett vi redan köpt från Guayaquil till Quito. Helt orimligt, men vi hade inget val. När vi väl accepterat läget och förstått att det inte gick att göra något åt tog det ytterligare 45 minuter att göra klart ändringen på telefonen. Absurt. Personen jag pratade med på Avianca var verkligen inte medgörlig. Det enda som var minsta trevligt under samtalet var att bli tilltalad "sir". 

I skrivande stund sitter vi och väntar på Felipe som guidade oss tidigare, vi ska äta middag med honom klockan 20. Sen tar vi en taxi till Quitumbe (busstationen), vilket tar ungefär en timme, vid 21.30. Om alla planer går i lås åtminstone. 

Imorgon är vi framme i Canoa vid 07 på morgonen. 

Dag 31. Mindo Cloud Forest.

Publicerad 2015-08-06 04:22:37 i Colombia/Ecuador 2015,

Väldigt tidig morgon eftersom vi skulle äta frukost klockan sju med Alivio (tror han hette så) som skulle guida oss. Frukosten var bra och vyn bättre. 

Efter frukosten åkte vi till Mindo (en bussresa på två timmar) och deras Cloud Forest, vilket nästan är som en regnskog fast 1000 meter över havet. Skillnaden är ungefär att den är lite svalare och lite torrare än regnskog. 

Vi började dagen med att åka 10 stycken ziplines på sammanlagt 3.5 km högt över marken. Det var roligt. 



Nedan: Jag


Nedan: Linda

Nedan: Anna

Nedan: Sofie

Nedan: jag provar Butterfly (uppochned) med hjälp av en guide

Efter detta tog vi en linbana för att sen ta djungelpromenad till ett vattenfall, även här schysta vyer. 

Bild: jag och Linda på linbanan

Bild: Från promenaden





Efter djungeln blev det besök på en fjärilfarm.






Efter detta käkade vi lunch och började åka bilen tillbaka till Quito från Mindo. Halvvägs stannade vi för en kaffe på Los Armadillos café där vi fick se kolibrier i mängder. 

Svårt att fånga dem på bild, men var ungefär 30-40 kollibrier som surrade runt, kände hur vingarna vibrerade bredvid öronen och det lät som gigantiska humlor. Riktigt häftigt.

Efter det stannade vi och kollade på ett monument som pekar ut precis var ekvatorn går. Försökte få med den på bild bakom oss. Det är fyrkanten med en "boll" ovanpå som är monumentet.

Efter att ha släppts av utanför CarpeDMs kontor och vinkat adjö till vår helt fantastiska guide knallar vi tillbaka till vårt hostel som ligger fem gator bort. Väl hemma började vi planera våra kommande dagar kvar på resan. Kommer åka nattbuss imorgon till Canoa (Ecuadors kust) där vi stannar ett par dagar. Därefter vidare söderut, längs kusten. 

På bilden är vi blå prick (Quito) och röd prick är Canoa.

Överlag en riktigt bra dag!

Dag 30. Åter i Quito.

Publicerad 2015-08-05 05:27:56 i Colombia/Ecuador 2015,

Väldigt lugn morgon med en lika bra frukost som igår. Sakteliga masade vi oss mot bussen som skulle ta oss från Baños till Quito. Bussresan var lugn och skön tills vi på bussen inser att den första riktiga stölden (sedan våran resa påbörjades) nu har skett. 

Det är Sofies plånbok som är borta, inklusive pengar, körkort och betalkort. Hon hade väskan i famnen nästan hela den tre timmar långa bussresan utom en kort stund då den stod mellan hennes fötter. Då har alltså någon i sätet bakom krypit under hennes stol, dragit ut hennes plånbok ur väskan som stod mellan hennes fötter och direkt klivit av bussen. 

Vi ringde direkt och spärrade kortet och ringde sedan försäkringsbolaget. Får tillbaka pengarna med undantag för en självrisk. Gick direkt från bussen till vårat hostel och lämnade väskorna innan vi gick till polisstationen och gjorde en anmälan. Polisen var enormt hjälpsam och det gick oväntat smidigt. Nu väntar vi bara på ett nummer från försäkringsbolaget så vi kan hämta ut pengarna. 

En miljöbild där vi promenerade. 

Resten av dagen hände inte mycket. Vi gick till ett mysigt café där ägaren (tror vi det var) var enormt trevlig. Han satte sig ner med oss och gav oss tips på vår fortsatta resa vilket tacksamt mottogs eftersom vi precis ändrat vår rutt. Istället för att åka ner till Peru åker vi till Ecuadors norra kust med buss och åker längs den ned till Guayaquil där vi sen tar ett flyg till Quito och sedan hemåt den 18e augusti. Väldigt taggade på att se vad kusten har att erbjuda.

Caféets namn var Cafeto och hade bäst kaffe hittills i Ecuador. 

Observera att dag 29, för gårdagen, las upp just innan detta inlägg på grund av internetbrist. 

Dag 29. Cascada Pailon del Diablo

Publicerad 2015-08-04 03:40:25 i Colombia/Ecuador 2015,

Frukosten på detta hostel var enligt mig bäst hittills. Enormt gott nybakt bröd, stekt ägg, färskpressad maracuyajuice och kaffe. Kaffet var i och för sig ganska smaklöst, men annars var det toppen. 

8.30 var vi vid cykeluthyrningen och plockade upp fyra snabba cyklar. Vi skulle nämligen cykla till Diablovattenfallet. Det är ungefär en mil med många utkiksplatser och diverse andra saker att göra på vägen. Exempelvis canyoning (här benämns det canoping, kanske snarare är ziplining) eller bungyjump. Bungyjump skippade vi dock. 

Det gled på väldigt bra med cyklarna och var hysteriskt vackra vyer. Skönt att mestadels åka nedåt. Vid en av de första punkterna man kunde stanna och ta kort fanns också en möjlighet att köra canoping. Vi bestämde oss för att göra det alla fyra. Åkte två och två. Först jag och Linda, sen Anna och Sofie. Man knöts fast i en sele som satt fast i en vajer högt upp i luften, så skulle man korsa en stor dal med ett rejält vattenfall under, ungefär 50 meter över marken i kanske 400 meter. Så fick man åka först till andra sidan, sen klättra uppåt och åka tillbaka på en annan vajer. Det var jäkligt roligt! 


Linda fick för lite fart första åket så hon fastnade 10 meter från kanten och hängde där och dinglade men försökte dra sig fram tills en i personalen klättrade ut och halade in henne. Anna fastnade också på sitt tillbakaåk men då lite närmare så de kunde kasta ut ett sorts rep på vajern som hon kunde bli indragen med. Gick smidigt. 


Vi cyklade vidare och stannade en del längs vägen för att fota och fika. Cyklade under vattenfall så vi blev blöta, bredvid raviner och vid höga berg. Tillslut, en mil senare, var vi framme vid Diablofallet. Där lämnade vi cyklarna och gick 20 minuter till fots för att se och betalade 1.50$ i inträde. Enormt var det. Går inte att visa på bild (har en film som inte går att ladda upp) men det var helt enormt. 
Efter fallet gick vi upp till cykelparkeringen, där det fanns en restaurang, och åt en sen lunch. Vi slapp cykla tillbaka vilket hade varit jobbigt på grund av alla nedförsbackar vi cyklade dit i plötsligt ändrade om sig till uppförsbackar. För 2$ åkte vi med cyklarna på ett lastbilsflak tillsammans med fyra andra cyklister.

Väl tillbaka i Baños gick vi på byn och letade souvenirer samt käkade middag på en bra restaurang. Under souvenirletandet kunde vi klubba att man sällan slår sig så mycket i huvudet som i Ecuador. Känns som att taken är gjorda så pass låga specifikt för att skada alla över 180 cm. 

Dag 28. Baños, Ecuador.

Publicerad 2015-08-03 05:41:12 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag åkte vi till Baños. Tog först 40 minuter med taxi till en busstation på andra sidan Quito och sen ungefär 3 timmar med buss. Bussresan gick smidigt, med många vackra vyer här uppe i bergen.

Väl i Baños käkar vi lunch. Linda beställer av slump in en traditionell Ecuadoriansk soppa. Den visar sig innehålla inälvor av ko och vid sidan får hon avokado, lök och torkat blod (vilket smakade typ som blodpudding). Det skulle man blanda ner i soppan. Vi andra provsmakade också efter att Linda berättat att det var gott och det var godare än vad det lät som. 

Efter lunchen checkade vi in på ett hostel som vi läste om på tripadvisor vid namn Chimanea. Enormt billigt och bland det bästa rummet hittils. Vi fyra har ett eget rum med eget badrum och vi betalar 70 kronor per person och natt. 

Efter detta tog vi en buss till Casa en el Arbol och gungade ovanför ett stup. På grund av extremt dåligt internet kan jag dock inte ladda upp fler bilder just nu. Men det kommer! 


Middagen spenderades på en restaurang med en hint av mellanöstern, där man fick sitta på "golvet" utan skor, så alla fick ett par sockar att ha på sig när man kom in. Maten var god och framför allt var restaurangen enormt mysig.

Dag 27. Resdag. Framme i Quito, Ecuador.

Publicerad 2015-08-02 05:42:04 i Colombia/Ecuador 2015,

Idag lämnar vi Colombia, det land i världen med mest gullighet per capita. Tror ordet gullig som beskrivning av colombianer använts minst lika mycket som exempelvis orden "jag" eller "det" i vanligt tal. 

10.30 hade vi checkat ut och blev hämtade av vår bokade transfer. Vad som igår tog 30 minuter att åka i en taxi (flygplatsen till hotellet) lovade denna chaufför att göra på 11 minuter prick. Inte för att vi hade bråttom, men han verkade stressad och verkade vilja bevisa sin snabbhet. Och jävlar, det tog 11 minuter. Han körde en minibuss som om det vore Formel 1. Inte helt bekväma, särskilt inte när han samtidigt svarade i telefon och hade sig. 

På Bogotás flygplats tog det typ två timmar innan vi lämnar in bagage, blivit ivägskickade till ett bås där vi alla fick 200 kronor tillbaka på grund av någon skatt vi inte behövde betala samt tagit oss igenom säkerhetskontroll. Som tur var så var vi där tre timmar före, så vi hann äta lunch innan vi hetsade till planet. 

Linda åt sushi och vi skrattade först åt att hon fick ketchup till maten. Den visade sig dock senare tillhöra min mat.


Väl på flygplanet får jag sitta med Linda, just framför Anna och Sofie. Jag är i mitten och har en kvinna från Ecuador till vänster om mig och Linda vid fönstret till höger. Kvinnan från Ecuador är mycket trevlig och berättar om sitt land med stolthet och tipsar om många saker vi kan göra.

Flygresan går smärtfritt. Åtminstone tills vi ska landa, då börjar hela planet skaka och gunga hela nedstigningen (insåg just hur motsägelsefullt det ordet låter) med många enormt tvära svängar och just när vi ska landa så lyfter vi igen. Tydligen blåste det så mycket att vi kom ur kurs eller att det åtminstone var för farligt då vi fick göra om hela den skakiga, gungande och svängande processen igen. Var inte särskilt kaxig under dessa tjugo minuter det tog att landa igen.

Bilder från fönstret vid landningen ovan.

Väl på marken (piloterna fick en applåd av passagerarna och denna gång stämde jag in) tog det ett bra tag att ta sig igenom "migración" och tull. Många lappar som skulle stämplas, skrivas och granskas. 45 minuter senare är vi äntligen utanför Quitos flygplats och väntar på en taxi. 

Funfact: Quito, en stad med nästan två miljoner invånare, ligger ungefär 2850 meter över havet. Det är alltså 200 meter högre än Bogotá i Colombia och 600 meter högre än Kebnekaise i Sverige. 

Vi tar en taxi och får en väldigt gullig (oväntad beskrivning?) chaufför som berättar lite om staden. Tar ungefär en timme att åka och kostar 27 dollar.



Framme på hostelet får vi information om närområdet och bestämmer oss för att direkt imorgon åka vidare till Banos som ligger 2-3 timmar bort. Där finns stora vattenfall, en aktiv vulkan, fin natur och massor av saker att göra. Så återvänder vi till Quito om några dagar och gör staden då, eftersom det är helg nu är mycket stängt här.

Middagen blir på en väldigt mysig pizzeria fem minuter promenad bort. Pizzan är inte lika god som de vi åt i Colombia men ändå helt okej. Otroligt mysig lokal, men vi verkar ha glömt att fota där. Efter middagen går vi tillbaka till hostelet där vi tar en dator för att göra en del googlande för kommande planer innan det är läggdags.

Två bilder från kvällspromenaden. 


Sen på begäran av resten av gänget ska jag också nämna kissmannen. En gubbe som gick en bit framför oss på väg hem från pizzerian stannade plötsligt på gränsen mellan gatan och trotoaren och urinerade. Helt offentligt, där folk gick. Det var konstigt och vi kände oss smått obekväma när vi gick förbi en halvmeter bort från honom på hans högra sida. Fanns en viss humor i det dock. 

Dag 26. Resdag och hotellnatt i Bogotá.

Publicerad 2015-08-01 02:59:05 i Colombia/Ecuador 2015,

Resdag idag. Lite nojigt på morgonen eftersom att alla busschaufförer och alla taxichaufförer kanske skulle strejka. Detta mot att det finns en app för att skaffa taxi och i den betalar de inte skatt, dvs de är billigare, plus de har inte (betalat för) skaffat taxilegitimation. Men strejken blev uppskjuten till imorgon. I Bogotá var den i förrgår, så vi missar precis båda. 

Det är som sagt resdag idag. Särskilt för Bernhard (i Colombia också känd som Ben/Bern./Bernhard Frand/Bernardo/Bernardinho) som idag lämnar landet för att återvända till Sverige eftersom semestern är slut. Vi alla flyger först gemensamt från Cartagena till Bogotá och där väntar vi tre timmar med Bernhard innan han går till sin gate och väntar.


Medan vi väntade med Bernhard käkade vi en lyxig lunch.

Efter lunchen satte vi oss utanför Juan Valdez och sydde fast en colombianska symbol på respektive väska.


Sjukt tråkigt att tappa så vi går från kvintett till kvartett. Känns redan tommare utan honom. Men vår resa fortsätter som kvartett. Nästa stopp är något vi sett fram emot i en vecka. Vi ska bo på hotell. 

Väl framme på Hotell Borboleta som ligger rätt nära flygplatsen är det mer syjunta för de som inte hann sy klart på flygplatsen. Dessutom erbjöd hotellet att tvätta våra kläder och vi beställde mat för roomservice. Ser redan nu fram emot morgondagens hotellfrukost.


Imorgon lämnar vi Colombia vilket känns sorgligt. Vi har varit här 25 dagar och ändå bara skrapat på ytan på allt man kan göra här. Nästan ofattbart hur mycket vi inte hunnit göra men också nästan lika ofattbart hur mycket vi faktiskt hunnit med. 

Imorgon efter lunch flyger vi till Ecuadors huvudstad, Quito, där vi har en natt på Hostel Revolution bokad. Det har fått enormt bra betyg och är rätt billigt. Kostar 83 kronor per natt i en sovsal för sex personer, där vi har fyra av bäddarna. Flyget dit tar nästan tre timmar. 

Den som vill fördjupa sig lite i Ecuadors ekonomi kan det vara intressant att läsa denna denna artikeln av Economist ("Blir Ecuador Latinamerikas Grekland?") som publicerades för 5 minuter sedan. Känns relevant. 

http://www.economist.com/news/americas/21660140-will-ecuador-turn-latin-americas-greece-scraping-barrel?fsrc=scn/fb/te/pe/ed/ScrapingTheBarrel

Om

Min profilbild

Viktor

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela