Kuriosa

Publicerad 2012-03-29 14:45:13 i Barcelona 2012,

Som vissa kanske har hört talas om är fotboll ganska stort i Spanien och jag bor i en av Spaniens större städer som heter Barcelona. Denna stad har ett fotbollslag, FC Barcelona. Barça kallas dem. Det tror jag många är med på.

Det jag tror att inte lika många vet är att man endast uttalar namnet [barsa] när man har denna bokstav: ç och det är en bokstav som inte finns på spanska. Det är en latinsk bokstav som finns i bland annat katalanska och man har lånat ç från katalanskan(ett av Spaniens fyra officiella språk) eftersom att Barcelona är en stad i katalonien. Dvs skriver någon Barca så uttalar man ordet [barka] och betyder "liten båt" på spanska. Barca alltså.

Summering: ç finns inte i i spanskan utan enda gången man använder det så lånar man det för att skriva Barça, annars är det en helt katalansk bokstav. Det betyder att de tre enda korrekta sätten att skriva detta lags namn är Barça, Barcelona eller FC Barcelona! Skriver du Barca och en spanjor ser det kommer du få på pälsen.

Jag är egentligen inte överdrivet fotbollsintresserad men jag känner att det är en plikt att se minst en match innan jag åker hem, så jag och Bernhard ska se Barça - Malaga den andra maj på Camp Nou när han är här på besök!

Ledig imorgon

Publicerad 2012-03-29 00:00:37 i Barcelona 2012,

Japp. För imorgon är det strejk i hela Spanien. Alla transportmedel i hela Spanien strejkar. Metro, buss, tåg, allt utom flygplan. Dvs skolan är stängd för det kommer vara sånt kaos så ingen kommer kunna ta sig dit.

Dessutom hade jag graderingsprov till B1+ idag. Vettekatten hur det gick, var förbenat svårt.

Får veta på fredag. Fingers crossed!

Köket översvämmat...

Publicerad 2012-03-28 18:28:02 i Barcelona 2012,

...igen.......

Less!

Denna gången var det troligtvis tvättmaskinen. Den stod på och körde en tvätt i en timme i normalt tempo när det helt plötsligt smäller till och allt vatten forsar ut på golvet, rinner ut över köket, forsar ut i vardagsrummet och där står jag och det första jag tänker är bara "inte nu igen". Denna gång var det i alla fall rent vatten, förra gången var det diskvatten från sinken i köket. Jag ropade dit schweizarna och det tog oss 30 minuter att tillsammans svabba upp allt vatten. Vi ringde skolan och sa att vi var trött på det så nu är "el directór" på väg hit.

Häromveckan så hände samma sak, med skillnaden att allt vatten stannade i tvättmaskinen. Den släppte inte ut något. Så när jag lyft ut kläderna var det 6 liter vatten kvar. Då vi inte har så bra prylar för detta så stod jag med en kaffekopp och böjde mig ner, tog en kopp, hällde i sinken tills allt var borta. Tog 30 minuter även det.

Man kommer uppskatta alla småsaker när man kommer hem känner jag.

Idag har jag lärt mig en ny sak.

Publicerad 2012-03-27 14:47:05 i Barcelona 2012,

Jag har aldrig förstått varför alla spansktalande/portugistalande alltid skriver "jajajajaja" och "jejejejeje".
Nu gör jag det.

Jajaja betyder hahaha och jejeje är hehehe. Varför det kan man undra? Det är för att man inte uttalar bokstaven "h" i spanska. Däremot ljudet "j" är ett sche.. Så de skriver därav sina skratt som ungefär "schaschaschascha" eller "scheschesche".

Jag har alltid bara tagit förgivet att de var osmarta när folk skrev så förut för det ser så fruktansvärt fult ut på skrift men det finns som inget annat sätt att skriva det på då de inte uttalar "h" och alltid uttalar "j" som de gör.

Nu makear det sense.

Böh.

Publicerad 2012-03-16 00:09:26 i Barcelona 2012,

Inte haft mycket att säga denna veckan. Har inte gjort något, bara varit sjuk. På lördag ska jag till valencia på festivalen/carnevalen/"högtiden "Las Fallas". Det ska bli awesome!:) heldag i valencia, från typ 7 på morgonen till typ 7 på morgonen. Hur ska jag orka :|

Segsöndag

Publicerad 2012-03-12 00:30:25 i Barcelona 2012,

Det var skönt att för första gången sedan i höstas spela HoN faktiskt. Var avslappnande att spela av sig. Jag och Tobbe hade några fina stunder över skype. Trodde aldrig min grannes WiFi skulle fixa det men se på katten, det gjorde den! Trevlig söndag ändå. När allt ute är stängt så!:)

Hur svårt är det?

Publicerad 2012-03-10 20:30:17 i Barcelona 2012,

Varför kan inte folk passa tider? Lite i alla fall? Betyder inte "vi möts där 19.45" något längre? 45 minuter för att bara vänta på att bli uppmött går bort ordentligt i min värld.

Spanjorerna kan ju!

Publicerad 2012-03-10 03:03:41 i Barcelona 2012,

Perfekt storlek på flaskan om man kollar på drickhastighet mot kolsyresparande. För mig är colan som godast ju mer kolsyra den har. Älskar cola på burk. Gillar inte 50CL flaska så mycket, av någon anledning. Inte lika bra smak. Och 2L flaskor så försvinner kolsyran när man tar den in och ut ur kylen.

Men denna är perfekt!

Dörrknack

Publicerad 2012-03-09 21:07:08 i Barcelona 2012,

Har knackat dörr hos mina grannar och frågar dem om jag får hyra eller använda deras wifi. 5 pers hade ej/routern var trasig/hade själv aldrig använt wifi och visste ej lösenordet och hade ingen ambition att lösa problemet heller.

En ska fråga ägaren av hans lägga imorn, han bodde inte där egentligen.

Jag vill inte gå tillbaka till tanten som jag fick wifi av först.. Men funkar det inte imorn med alternativet jag har kanske jag måste.

Argh

Publicerad 2012-03-09 17:13:17 i Barcelona 2012,

Mitt Wi-Fi är borta igen. Helt spårlöst. Måste nog knacka på hos min pratkvarn till granne när hon kommer hem. Eller så testar jag andra grannar först. Jag vill nämligen varken lära min granne engelska eller gå på veganträff med henne.

Suck!!

Publicerad 2012-03-08 09:13:15 i Barcelona 2012,

Jag. Klarar. Inte. Av. Folk. Som. Segar. När. Man. Har. En. Tid. Att. Passa.

Jag hatar att komma försent, speciellt när jag får sitta och vänta på mina flatmates. Skulle struntat i dem.

Kungen av Spanien!

Publicerad 2012-03-07 18:16:05 i Barcelona 2012,

Ha! Nu är jag på Ramblas för första gången på dagen. Har bara varit där på kvällen/natten annars. Är dock ett jäkligt turistigt område så det finns en anledning att jag inte varit dit.

Har varit och köpt en deo och en stekspade på el corte inglès. 10 våningar shopcenter. Fan vad dyrt det är med stekspadar har jag märkt! Här åtminstone. Den absolut billigaste kostade 6.50€ och den var inte ens bra. Normalpriset låg på 15€ men tänker inte betala det för en stekspade jag inte ens kommer behålla.

Har äntligen internet igen!

Publicerad 2012-03-06 19:06:01 i Barcelona 2012,

Men att få internet var inte det enklaste. Efter att ha snyltat på grannens öppna WiFi så försvann det i söndagskväll. Deppig situation, men tänkte att jag väntar tålmodigt och ser om det kommer upp igen. Men icke. Så idag stod det mellan att betala 60€ första månaden och därefter 30€ / månad minst för ett spanskt mobilt bredband eller att hitta en alternativ lösning så valde jag alternativa lösningen.

Jag gick och knackade dörr i huset för att fråga om jag fick köpa in mig på någons WiFi. Tyvärr öppnade ingen åt mig utan de som väl verkade vara hemma hörde man tassa fram till dörren, kolla på mig genom kikhålet och därefter ignorera mig. Tillslut återkom jag till en dörr jag redan plingat på - grannen som bor vägg i vägg med oss. En tant som redan skällt ut oss för att vi stänger våran ytterdörr för högljutt.

Jag plingar på. Föreställ er nu följande konversation endast på spanska då hon inte ens kan säga "hello" på engelska samt att hon är en 65årig ensamboende(?) tant då hennes dotter har flyttat till London. Hon ropar "VEM DÄR?" genom dörren. Jag svarar på knackig spanska att det är hennes granne. Hon låter plötsligt mycket trevligare och öppnar dörren efter att tagit bort säkerhetshaspen på den.

Jag berättar att jag inte har något internet och frågar om jag kan få betala en summa för att få ta del av hennes WiFi. Hon frågar om jag vill ha lösenordet och jag svarar ja, hon springer iväg, pratar med mig från andra sidan lägenheten(jag varken hör eller förstår vad hon säger då), hon kommer tillbaka och håller en lapp hon skrivit handen. Jag tar fram iPhonen och testar ifall koden fungerar och det gör den.

Då frågar jag vad hon vill ha betalt, hon säger något i stil med att det är lugnt för att <något som har att göra med hennes föräldrar>. Sen så börjar hon fråga vart jag är ifrån, hur länge jag stannar, om jag äter kött(?!) och jag börjar nu ana att hon kommer bjuda på middag. Soft tänker jag! Men riktigt så var det inte.

Hon börjar prata ivrigt och jättefort, jag slutar förstå vad hon säger för att det går så snabbt. Först så tar hon upp hur bra min engelska är efter att ha föreläst om att hennes dotter jobbar i London. Hon leder mer och mer in på att hon vill att jag ska lära henne engelska. Jag börjar försöka bortförklara mig och säga att jag inte pratar engelska, att jag bara pratar svenska. Hon verkar inte tro på mig men efter cirka 5 minuter byter hon äntligen samtalsämne.

Nya ämnet är kött. Tror jag. Allt som allt slutar det med att jag måste ge henne min epost för att hon ska bjuda in mig till en informationsträff för veganer den 18e mars. Tror jag. För hon äter inte kött och är någon sorts ansvarig för någon sorts grupp som träffas varje söndag, men just denna söndag ska dem ta in fler folk. Jag förstår inte riktigt vad som hände.

Jag gillar ju kött.

Men nu har jag internet åtminstone. Frågan är om jag måste gå på den här jäkla veganträffen? Nåja, jag tar det problemet när eposten av henne kommer, så får någon översätta mer exakt åt mig.

Nej nej

Publicerad 2012-03-06 08:42:57 i Barcelona 2012,

Jag hatar att kliva upp på morgonen! Speciellt när jag har mer ont i ryggen varje gång jag vaknar. Känner mig helt mörbultad. Vad gör jag egentligen när jag sover?

Regn

Publicerad 2012-03-06 00:19:35 i Barcelona 2012,

Började regna här i Barcelona. Det låter inte lite heller. Jag bor på femte våningen av sju. Det är plåttak. Dessutom under mitt fönster är ett till plåttak ovanför en "innergård" så vattenforsarna slår först på plåttaket ovanför mig för att sen dimpa ner i forsar på plåttaket under mig.

Det har sin charm men med fönster som är tunnare än ett papper hörs det ganska tydligt. Eller dånar ganska tydligt kanske är mer träffsäkert ord. Men jag gillar det! Jag älskar regn!

Meh

Publicerad 2012-03-05 23:52:28 i Barcelona 2012,

Man känner sig lite deppig när grannens WiFi är nere. Har bara mobilen att surfa med men har inte mycket datamängd kvar! Suck.

Sång?

Publicerad 2012-03-05 13:58:00 i Barcelona 2012,

Heter det verkligen så? Gud vad fult svenska är ibland! Sång... Sången... Sångare.. Sång. Ju mer jag säger det ju mer fel låter det.

Ha

Publicerad 2012-03-04 20:19:14 i Barcelona 2012,

Fnisset som uppstår när mina flatmates gick för att småhandla, då alla stora affärer är stängda idag, och de första mina fransktalande vänner köpt är en baguette.

Yay

Publicerad 2012-03-03 23:12:01 i Barcelona 2012,

Grymt positivt överaskad av mina nya flatmates. Än så länge ligger dem bra till för en förstaplats på spanien-flatmate-listan! Båda var från schweiz!:)

Trevlig

Publicerad 2012-03-03 19:04:40 i Barcelona 2012,

..lördagkväll. Ser på star wars episode 5, äter milko och inväntar domedagen höll jag på att säga då fransmännen kommer snart..

Var på

Publicerad 2012-03-03 13:33:58 i Barcelona 2012,

..en fest igår och träffade nya svenskar.. Det var en intressant kväll.

Ska på adidas nu och köpa ett par shorts att träna i. Gymmet är 35 grader varmt så där är det hopplöst om man har långbyxor.

Ha!

Publicerad 2012-03-02 16:39:16 i Barcelona 2012,

Jag klarade min tenta för B1! Awesome! Vi var 6 pers som gjorde tentan och endast 3 pers som klarade den!

Prov prov prov

Publicerad 2012-03-01 16:35:57 i Barcelona 2012,

Skrev tenta idag. Eller prov. Svårt att säga exakt men var ett 10 sidors kursprov för att kunna gradera till nästa svårighetsgrad som är B1. Får veta resultatet imorgon. Behöver 65 poäng/100 för att gradera. Låter inte så mycket men provet var sjukt svårt så jag tror inte jag kommer hela vägen fram.

Nä nu..

Publicerad 2012-03-01 14:55:13 i Barcelona 2012,

..jävlar.. Nu är äntligen Justyne(hon från belgien) borta. Hennes bekantskap avslutades med att hon klockan 4 på morgonen då hennes taxi skulle gå klickade bort sin väckarklocka.

Hennes taxi ringde på porttelefonen(som för övrigt låter så högt att även om man är beredd på det så dör man lite inombords) först två gånger. Jag visste inte vad det var, trodde det var en uteliggare eller något. Sen gick det 10 min och jag hann just somna om så ringde det på porttelefonen igen 3 gånger. Jag struntade fortfarande i det men sen 10 min senare så ringde det igen 5 gånger och då blev jag förbannad. Så jag gick till porttelefonen(som är 30cm ifrån Justynes dörr men 25 meter ifrån min) och svarade.

Det var taxichaffisen som akut sökte Justyne. Som först då reagerar när jag knackar på hennes dörr. Idiot.

Dessutom diskade hon inte under två veckor, hon tog inte ut sopor på två veckor, hon har lämnat äckliga saker öppnade i kylen. En på alla sätt vidrig människa, dock svårt att beskriva. Dessutom lämnade hon inte sitt rum på nästan hela tiden samt var på 1 lektion av 10. Som hon dessutom betalar för. Hon gjorde ingenting annat heller utan satt på sitt rum och rökte på och skypade.

Om

Min profilbild

Viktor

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela