Vett och etikett del 2: På Cartagenas gator - ett gästinlägg av Linda

Publicerad 2015-07-12 05:25:21 i Colombia/Ecuador 2015,

En ganska vanlig föreställning är att det är farligt att vandra längs Colombias gator. Rånare, drugdealers, maffia... ja listan kan göras lång med vad som kan lura längs vägen. Men det är en sak som vi upptäckt vara särdeles farligt under vår vistelse i Cartagena, vilket redan har bidragit till olycka; trottoarerna.

Innan jag går in på detaljer så ska jag berätta lite om stadens bakgrund:
Staden Cartagena grundades år 1533 och har därmed några år på nacken. Det är en väldigt vacker stad som ligger i norra Colombia, och den gamla delen av staden där vi bor är överröst av små gulliga kvarter med slingrande färgglada växter och gulkalkade väggar. På 1980-talet utsågs Cartagena till Colombias första UNESCO-världsarv vilket också talar för stadens originalitet. 

Dock så är det inte helt ofarligt att spatsera längs gatorna som jag innan nämnt. Det gäller att ha ögonen med sig. 

Om man svänger till höger efter att man kommit ut från vårt hostel bör man vara extremt försiktig; där lurar nämligen ett avgrundshål förklätt till två lock. Alla förutom Anna har snubblat över detta hål och flera tår har riskerats under våra lugna promenader i staden. Och inte nog med att man snubblar, locken är helt instabila och likt en gungbräda slungas man runt.


Andra håligheter har de faktiskt försökt göra säkrare. Istället för att falla igenom med hela kroppen är det bara en fot, eller möjligen ett ben, som kanske ryker: 


Kul om man vill se ner hur det ser ut under trottoaren; mindre kul om man samtidigt råkar kolla upp när man går förbi. 

Trottoarerna är även väldigt smala på vissa ställen. Eftersom även vägarna är smala och ganska trafikerade är det en utmaning att gå på trottoaren och möta andra gående. Ibland blir man utputtad på vägen som trafikeras både av bilar och häst och vagn (även cyklar och segways), så det gäller att vara försiktig! Taxisarna kör lite hur som helst och eftersom korsningar är helt utan någon som helst syn så tutar de lite vid passage och då får man se upp! Viktors colombianska flygplandpolare (Umberto) informerade också om att man under inga omständigheter ska lita på att någon bil/häst/segway stannar för en oavsett hur man korsar en väg. Störst går först. Ibland sticker det även upp pålar mitt i ingenstans vilket gör det ännu svårare att ta sig förbi.






Sist men inte minst bör vissa (*host*viktor*host*) se upp för höga trottoarkanter som kan dyka upp både här och där. De är lika förrädiska som de är höga och ger upphov till ömmande tår och höga svordomar. 

Trots dessa farligheter så känner man sig ändå trygg på Cartagenas gamla (och i omgångar underhållna) gator. Tricket är att alltid hålla ett öga på marken samtidigt som man njuter av den otroligt vackra omgivningen!  

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Viktor

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela